Veel gestelde vragen
Wat zijn de voordelen van verduurzaming
op je energielabel?
Als gevolg van de energiecrisis worden de verschillen tussen huizen met een gunstig en een minder gunstig energielabel steeds groter. De vraag naar woningen die energie-efficient zijn en lagere energiekosten hebben is daardoor toegenomen. Dit zie je niet alleen terug in de prijs en prijsvastheid maar ook in verkoopbaarheid.
Vergelijkbare woningen, waarvan de ene een hoger energielabel heeft dan de andere, verschillen al langer in verkoopprijs. Ook is de snelheid waarmee een duurzamer huis wordt verkocht hoger. Die verschillen nemen als gevolg van de energiecrisis snel toe, blijkt nu uit onderzoeken.
Verkoopprijs
Woningen met een gunstig energielabel worden sneller verkocht en de prijsdaling is minder scherp. De verkoopaantallen van woningen met een label A, B of C lopen minder hard terug, de prijzen dalen minder hard en ze verkopen sneller. Dit blijkt uit de analyse die NVM-dochter brainbay heeft uitgevoerd van woningen met een label volgens de nieuwe, uitgebreide berekeningsmethode. Deze methode is verplicht vanaf 2021.
Van G naar C
Verduurzamen van een woning is niet alleen goed voor het milieu en de energierekening, maar ook voor de verkoopwaarde van het huis. Vooral de ‘sprong’ van energielabel G naar C levert op papier flinke winst op. Dat verschil lag in 2021 op zo’n 8%, maar is in 2022 gegroeid naar bijna 12%, laten de cijfers zien.
Waarde van het juiste energielabel
Heeft uw woning al een energielabel maar heeft u de afgelopen jaren uw woning flink verduurzaamd? Dan kan het zo zijn dat uw woning nu een beter label heeft. Daardoor is het van belang bij verkoop of verhuur uw woning van het juiste enrgielabel te voorzien. Kopers en huurders zijn zich steeds bewuster van de voordelen en het belang van een duurzame woning en kijken gericht naar het energielabel.
Wat is een energielabel?
Een energielabel is een document dat de energiezuinigheid van een gebouw aangeeft en deze is een energieklasse plaatst. Het label wordt gebruikt om informatie te geven over de energie-efficiëntie van gebouwen en om kopers en huurders te helpen bij het maken van bewuste aankoopbeslissingen.
Wat betekenen de letter A++++ tot en met G op het energielabel?
De letters A++++ tot en met G geven aan hoe energiezuinig je woning is vergeleken met andere soortgelijke woningen. Heb je een woning met energielabel A++++ (groen) dan heb je een zeer zuinige woning. Label G (rood) geeft aan dat het woning zeer onzuinig is in vergelijking met soortgelijke woningen.
Energiebesparende maatregelen zorgen voor meer wooncomfort, een lagere energierekening en zijn beter voor het milieu. Ook wordt je woning comfortabeler en stijgt de verkoopwaarde. Zeker als je al verbouwplannen hebt, loont het om energiebesparende maatregelen te nemen.
Wanneer is een energielabel nodig?
Een energielabel voor een woning is verplicht bij verkoop of verhuur van de woning.
Een energielabel is niet nodig voor:
- Beschermde monumenten
- Gebouw met religieuze functie
- Alleenstaand/vrijstaand gebouw met oppervlakte minder dan 50m2bedrijfspanden bedoeld voor opslag of bewerking, bijvoorbeeld fabriekshallen.
- Gebouwen die ten hoogste 2 jaar in gebruik zijn, zoals bouwketen, noodwinkels en noodlokalen bij scholen.
- Recreatiewoningen die minder dan 4 maanden per jaar in gebruik zijn. En met een verwacht energieverbruik van minder dan 25% van het verbruik bij permanent gebruik.
- Gebouwen die geen energie gebruiken om het klimaat binnen te regelen, zoals schuren of garages.
Kan iedereen een energielabel maken?
Nee, niet iedereen kan een energielabel maken voor woningen. Het maken van een energielabel moet worden uitgevoerd door een gekwalificeerde en geregistreerde EP-adviseur. Het energielabel moet vervolgens worden geregistreerd en bevestigd door een erkende instantie om zijn geldigheid te waarborgen. Hierdoor kun je er zeker van zijn dat het label betrouwbaar en nauwkeurig is en voldoet aan de wettelijke eisen en normen.
Werken jullie door heel Nederland?
Voor een energielabel is ons werkgebied:
Heel Noord-Holland boven het Noordzee Kanaal. Met uitzondering van de waddeneilanden.
Voor een taxatie is ons werkgebied:
In een straal van 20 kilometer rondom Wormerveer. Met uitzondering van Amsterdam.
Dit zijn onder meer de volgende gebieden:
- Heerhugowaard
- Alkmaar
- Zaanstreek
- Landsmeer
- Badhoevedorp
- Beverwijk
- Haarlem
- Purmerend
Hoe bepaalt een taxateur de marktwaarde?
We bepalen de marktwaarde van een woning aan de hand van een uitgebreide lijst. Locatie is belangrijk, een woning in hartje van de stad is duurder dan dezelfde woning in de polder. Ook bouwjaar, grootte van de woning en buitenruimte, ligging (welke wijk, hoe is het uitzicht), oriëntatie (hoe valt de zon), staat van onderhoud en afwerking spelen een belangrijke rol.
Extra aandacht hebben we voor duurzaamheid en bouwkundige staat. De vraag naar energiezuinige woningen groeit. Duurzaamheid is tegenwoordig dan ook een belangrijk onderdeel van taxaties.
De taxateur bekijkt deze en andere factoren en vergelijkt deze met vergelijkbare woningen in de omgeving die recentelijk zijn verkocht.
Moet ik thuis zijn voor de opname van de woning?
Er dient tijdens de opname iemand aanwezig te zijn. De EP adviseur / taxateur kan zelfstandig de opname doen.
Hoe lang duurt een energielabel of taxatie opname?
Afhankelijk van de woning, grootte en complexiteit duurt de opname 30 tot 45 minuten. Een grote woning kan langer duren, terwijl een kleiner pand sneller gedaan kan zijn. De EP adviseur / taxateur kan zelfstandig de opname doen.
Is een spoedtaxatie of spoedenergielabel mogelijk?
Zeker, Wij raden u aan hierover even met ons te bellen: 072-2342923 of een whatsapp bericht te sturen.
Kan het energielabel zorgen voor een betere verkoop van mijn woning?
Ja, een energielabel kan bijdragen aan een betere verkoop van een woning. Een hoog energielabel geeft aan dat het huis energie-efficiënt is en minder energie verbruikt, wat aantrekkelijk kan zijn voor potentiële kopers.
Een goed energielabel kan ook leiden tot een hoger verkoopbedrag, aangezien kopers bereid zijn om meer te betalen voor een huis dat energie-efficiënt is en ze minder geld hoeven uit te geven aan energiekosten.
Wat is de sanctie als ik geen energielabel heb bij verkoop of verhuur van mijn woning?
Ja, als u geen energielabel heeft bij de verkoop of verhuur van uw woning, dan kunt u te maken krijgen met sancties. Hier zijn een aantal voorbeelden van de sancties die kunnen worden opgelegd:
-Boetes: De overheid kan een boete opleggen voor het niet hebben van een energielabel.
-Vertraging bij verkoop of verhuur: Als u geen energielabel heeft, kan dit de verkoop of verhuur van uw woning vertragen omdat potentiële kopers of huurders hierop af kunnen knappen.
-Lagere verkoop- of verhuurprijs: Als u geen energielabel heeft, kan dit ook leiden tot een lagere verkoop- of verhuurprijs, aangezien potentiële kopers of huurders hierdoor minder geïnteresseerd zijn in het huis.
Het is belangrijk op te merken dat het niet hebben van een energielabel niet alleen gevolgen kan hebben voor de verkoop of verhuur van uw woning, maar ook voor de waardering van het huis.
Kortom, het is verstandig om een energielabel te hebben bij de verkoop of verhuur van uw woning, om sancties te voorkomen en de waarde van uw woning te beschermen.
Als je verbeteringen doorvoert, moet je dan een heel nieuw label aanvragen om in een hogere categorie te komen?
Als je een energielabel wilt waarop de verbeteringen worden weergegeven, dan moet je een nieuw energielabel laten registreren. Een nieuw energielabel kan slim zijn als je het huis gaat verkopen, of als je de hypotheekrente opnieuw moet vastzetten. Een woning met beter energielabel kan een positieve bijdrage leveren bij de verkoop. Verder houden banken en hypotheekverstrekkers steeds meer rekening met een energielabel bij de hypotheekvoorwaarden en het rentepercentage.
Indien wij het energielabel hebben opgenomen en geregisseerd kan het zijn dat daar een bezoek voor nodig is. Denk aan zonnepanelen. Het opnieuw registeren zonder dat daar een bezoek voor nodig is kost € 75,- inclusief BTW